Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

Wie umständlich!

April 28th, 2012 | Posted by Jess in Annat.

Innan, under mitt flitiga uppsatsskrivande, fick jag en revelation. En uppenbarelse. Jag behövde ett bra ord på engelska för det svenska ordet ‘omständig’. Så jag gick in på ord.se där jag alltid brukar kolla upp sådana saker och då påstår denna hemsida att ‘omständig’ inte finns! Men va tusan, tänkte jag och läste igenom noga, hade jag glömt nån bokstav eller stavat fel eller så? Nej. Det stod ‘omständig’.

Jag vänder mig i detta nu till Google istället. Och kommer fram till att det inte alls heter ‘omständig’ utan ‘omständlig’. Med ett L! Vilket jag tycker hörs jättekonstigt och fel! Hittar även den här på den otroligt tillförlitliga sidan Wikionary (som jag alltid brukar citera i uppsatser på universitetsnivå. Not.)

Istället för omständlig används oftast stavningen och uttalet omständig. Omständlig är ett lånord från tyskans umständlich. Lånord från tyskan med ändelsen -lich är mycket vanliga och får alltid ändelsen -lig i svenskan. Därför anses omständig vara en felaktig variant vilket bekräftas av bland annat Språkrådet [1]. Många anser dock att det faktum att användningen av omständig är så utbredd gör att denna form också bör anses vara korrekt.

Nu vet ni. Varsågoda.

 

Första bilden som dök upp när jag googlade omständlig.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *