Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

Spara till barnen

September 20th, 2017 | Posted by Jess in Annat.

Alla vill ge sina barn en bra start i livet. Vi ger dem kärlek, trygghet och kunskaper, men vare sig vi gillar det eller inte kommer de också behöva pengar – till studier, resor, sin första bostad. Ja, vilka drömmar de än har krävs det pengar för att förverkliga dem. Ge därför barnen kunskaper om pengar. Lär dem att förstå deras värde och att inte slösa bort dem. Och börja spara!

Kom igång – och fortsätt

Man brukar säga att den bästa träningen är den som blir av, och samma sak gäller för sparande. Skjut inte upp det till efter semestern eller gör ett nyårslöfte av det. Börja nu! Det går bra att börja i liten skala, men se till att komma igång med ett regelbundet sparande till barnen nu på direkten.

Och precis som med träning gäller det att bygga en realistisk plan man klarar av att hålla långsiktigt. Det är bättre att spara tvåhundra kronor i månaden än att spara en tusenlapp i början av månaden för att sedan ta ut den en vecka innan löning för att VISA-kortet är tomt.

Hjälps åt

Bäst är att börja spara redan när barnet föds, och när det väl finns ett sparkonto – låt omvärlden veta det! Mor- och farföräldrar älskar att hjälpa till. Ge släkt och vänner möjligheten att swisha över sina doppresenter. Både du och barnen (och antagligen givaren också) kommer att vara oändligt tacksamma över att slippa ytterligare än designad vas ingen har nytta av.

Hur och var?

Ska man öppna ett konto i barnens namn eller i sitt eget? Att spara till omyndiga barn är lite knepigt, och det riskerar att bli ännu värre när de plötsligt fyller arton och kanske bestämmer sig för att använda pengarna till något riktigt dumt. Enklast är därför att spara i en kapitalförsäkring i eget namn med barnen som förmånstagare. En del banker tar ut en avgift för kapitalförsäkringar. Om din bank gör det – byt bank!

Och hur ska man spara? Sparkonton ger praktiskt taget ingen ränta och börsen sägs ju krascha vilken dag som helst om man får tro löpsedlarna. Räntefonder eller Trisslotter?

Börsen inte bara riskerar att gå ner – den kommer att göra det. Men tittar vi på de senaste hundra åren har börsen varit överlägsen på lång sikt. Spara i breda indexfonder med låga avgifter. Låneförmedlaren Consector har fler tips om barnsparande, läs dem och börja spara. Idag!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *