Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

Sälbukten.

March 14th, 2012 | Posted by Jess in Australien. | Resa.

Ett av våra första stopp på rundresan på Kangaroo Island var Seal Bay, sälbukten, som ligger ungefär 45 minuter utanför Kangaroo Islands största stad Kingscote. Seal Bay Conservation Park är en stor sandig strand där australiska sjölejon vilar och får barn, i princip.

Tillsammans med en guide promenerade vi nerför bryggan mot stranden och havet. Vi hade inte ens äntrat stranden när några av tjejerna i täten får syn på två sjölejon som ligger undan bryggan bredvid och vilar. Alla fotade som galningar, oohade och aahade. Men när vi väl kom ner på stranden var alla knäpptysta. Framför oss befann sig MASSA sjölejon i olika storlekar. Några sov, några solade, några simmade och hoppade i vågorna och några tonåringar lekte lekar vid sidan av.
Det var en så mäktig syn att stå där och bara titta på dessa vilda djur i sin naturliga miljö.

Stranden var vacker den med. Klart, turkost vatten så långt ut som vi kunde se, ren vit sand som kändes som siden mot våra vandrartår, solen som sken från en klarblå himmel, gräset och buskarna på dynerna vajade stillsamt i vinden och alltihop var inramat av enorma, dramatiska klippor på båda sidorna av stranden. Det hela såg ut som ett vykort från paradiset. Ett hyffsat härligt ställe att bo på.

Guiden var noga med att påpeka att vi var där och hälsade på sjölejonen, inte tvärtom. Vi höll oss på säkert och respektfullt avstånd och såg det ut som att ett av djuren skulle vilja korsa vår väg fick vi gå undan. Särskilt de stora hanarna väger över 300 kilo och var för tillfället på jakt efter snygga sjölejonhonor att göra bebisar med.

Sjölejonen tillbringar cirka tre dagar ute till havs, de käkar fisk, aktar sig för hajar och simmar omkring. Sen återvänder de till sin strand och vilar och sover i tre dagar, innan det är dags för nästa mål mat och träningspass. Den här arten är ovanlig och utrotningshotad och således skyddad av australisk lag. Stranden får man bara lov att gå på i sällskap av en guide som vaktar båded sjölejon och turister. Gruppen djur som bor på Kangaroo Island är Australiens tredje största flock.

När alla stod där och knäppte av bild efter bild på de vackra djuren så tänkte jag mest på vad sjölejonen tänkte. Varför kommer de tillbaks till samma strand hela tiden, trots att irriterande européer och inkräktande amerikaner stör dem med skrik, blixar och häftiga rörelser? Finns det ingen annan, mer privat strand som de kan simma till? Jag ställde den här frågan till guiden och hans svar fick mig att le. Han sa:

“Skulle inte du också föredra att komma tillbaks om ditt hem var lika vackert som deras?”

I guess he’s right.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *