Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

Mattvätt och pyssellängtan

August 21st, 2013 | Posted by Jess in Annat.

Det finns en sida som heter Pinterest på internet där människor från hela världen lägger upp bilder på sånt som är fint och roligt och intressant. Där kan man trycka på kategorin Heminredning eller Pyssel och sen spendera timmar  att titta på dessa bilder och bli inspirerade. När längtan efter drömlägenheten (den som vi inte fick) var som störst satt jag där och klickade runt en massa och kände hur det kliade i pysselfingrarna. Jag började med att rita ett födelsedagskort till Grace föreställandes henne i superhjältekostym framför Frankfurts skyline. Efteråt kändes det lite bättre, men jag ville ändå göra nåt mer.

Eftersom vi inte hade några möbler jag kunde måla om och heller ingen symaskin att tillverka en hängmatta med, så kom jag på att jag skulle skrubba min vita matta som kommit hit med flyttbilen. Den var superskitig, mycket eftersom den är vit.. Egentligen en helt vanlig trasmatta från IKEA, men ändå så stor att den kostade över 1500 kronor. Jag ville inte kasta den. Kemtvättarna ville inte ta den eftersom de sa att deras maskiner kom till att förstöra den och dessutom skulle det kosta över 600 kronor. Inte värt det. Att trycka in den i tvättmaskinen var inget alternativ, torr väger den runt 6 kg och våt minst det dubbel. Jag kände mig inte sugen på att ha sönder tvättmaskinen.

Så då återstodd skrubb. Handskrubb. Gammal, hederlig jag-dränker-den-i-badkaret-skrubb. Först sprejade jag hela med en billigvariant av Vanish fläckborttagare. Sen fick den ligga och dra i kokhett vatten och tvättsalt i badkaret. Sen tog jag en borste och skrubba varenda jäkla kvadratcentimeter av den 3 x 2 m stora mattan. Sen byggde jag en ställning av vattenbackar av plast och spolade av den så gott det gick. För skojs skull vägde jag den innan vi hängde upp den, då mycket av vattnet var utstampat, den vägde 22 kg.

Vi hängde upp den över två tvättställningar i köket och sen fick den hänga där i fyra dagar. Vi vände den flera gånger om dagen för att undvika märken från ställningarna och den blev lättare och lättare. Nu är den torr och vit och luktar gott och jag är stolt. Känns bra att inte slänga och köpa nytt utan att ägna lite tid och få nytt.

(Jag fick brännskador på knogarna av skrubbandet och kräktes två gånger på lördagskvällen efter att ha varit instängd med ångorna från tvättsaltet. Ändå värt det!)

Före.

Före.

Under tiden.

Under tiden.

Photo 2013-08-21 11 18 32

Efter.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

2 ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *