Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

Lucka 5: Den perfekta middagen

December 5th, 2017 | Posted by Jess in Annat.

Potatissoppa med vit tryffel och nybakat bröd

Glödgrillad vildlax med rotfruktsgratäng överöst med parmesan,
därtill serveras färska ärtor och havssaltat smör

Hallonsorbet med chokladmousseklickar och marängsmulor

 

Joanna Gaines kommer, inredare och arkitekt som har tummen på det rätta stället. Hon har med sig ett antal skisser på ett perfekt hus som man kan bygga utan att ruinera sig. Hon sitter och berättar anekdoter från sin tid som TV-stjärna. Hon har tidigare haft sina skor på sig inomhus, som vanligt, men jag förlåter henne för hon har med sig en flaska vin som kostar lika mycket som vår bil. Och är väldigt gullig. Joannas hårscarves fladdrar i den ljumma sommarvinden. Hon beundrar uteplatsen vid sommarstugan där vi befinner oss och jag förklarar ivrigt hur vi tänkte när vi valde den gotländska sandstenen.

Bredvid Joanna, i en storblommig sommarklänning med vida armar, sitter Natashja Blomberg, Lady Dahmer. Hon har sitt långa underbara hår i en stor knut uppe på huvudet och hon pratar om sin konst och sina barn och om hur hon är säker på att patriarkatet snart kommer att vara ett minne blott. Vi diskuterar kroppspositivism och feministiska ikoner. Stämningen i rummet blir uppsluten och exalterad. Vi förstår att hon har rätt. Snart är det inte längre en nitlott att vara kvinna.

En av dem som lyssnar på Natashja är Adele Adkins, en hyfsat välbekant sångerska som släppt hjärtskärande och rörande musik i flera år nu. Hon är en tänkare av rang som hunnit med en del skit, trots att hon inte är så gammal. Hon blir en skarp contrast till amerikanska Joanna, men de två kvinnorna skvallrar om Meghan Markle och prins Harry och dricker massa cider från Kivik. Adele skriver en dikt på bordsduken som jag senare auktionerar ut och kan glädja Musikhjälpen med 85 000 kronor. Det är Emilia de Poret som köper den.

Sista gästen vid bordet är Märta Tikkanen, den finlandsvenska journalisten och författaren. Hon har rest hela vägen för ett one-night-only-inhopp på den här middagen och har såklart enormt mycket att diskutera med Natashja, även hon. Hon sätter nästan laxen i halsen när hon får höra om #metoo och hur citat från hennes dikter hittar ny publik på Instagram. Hon visar sig även vara ett fan av Fixer Upper, Joannas show, och de börjar direct snacka färgkoder och lapptäckestekniker.

I flera timmar äter vi av den underbara maten och låter perfekt tempererat vin slinka ner i struparna. Alla har så mycket att prata om och alla får komma till tals. Jag ömsom skrattar, ömsom gråter. Dessa fanastiska kvinnor delar med sig av sig själva och sina liv. Efter desserten dukar kockarna fram en liten buffé med de finaste schweiziska pralinerna som finns. Adele sätter sig vid flygeln, jag tänder en brasa i öppna spisen och så blir natten långsamt tidig morgon.

När alla gästerna gått hem ringer jag in städpersonalen med klockan bredvid kylskåpet och önskar dem en god natt. Jag tvättar av sminket, lägger på en dyr jädra ansiktsmask och kryper ner ii den renbäddade sängen. Ungarna sover hos sin mormor i natt, så jag har flera timmars ostörd sömn framför mig. Tack för maten!

 

*Detta är en del i Kajsons julkalender som är en bloggjulkalender med olika tema varje dag – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

One ResponseLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *