Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

LCHF- Kan det vara nåt för mig?

February 14th, 2012 | Posted by Jess in Mat.

Jag har fått en ny hobby, ett nytt intresse och jag funderar på att testa att göra den till en ny livsstil, iallafall ett tag för att se hur jag mår och hur det funkar. Jag pratar om LCHF. För några en farlig fettdrypande diet som gör människor sjuka, för många en härlig livsstil som innebär god mat och en sund kropp. Jag tror mer på dem sistnämnda. Just nu hänger jag mycket hos kostdoktorn.se och annahallen.se och försöker lära mig så mycket som möjligt om hur jag kan gå tillväga. Därför är jag absolut inte rätt person att börja förklara och undervisa, inte än iallafall. Men såhär; LCHF betyder Low Carb High Fat, vilket innebär lite kolhydrater, mycket fett. Man ska inte räkna vare sig kalorier eller kolhydrater, utan äta en kost som helt enkelt utesluter de livsmedeln med mest kolhydrater. Så ingen potatis, pasta, ris, under-jordgrönsaker och röda grönsaker. Däremot får man äta tills man inte är hungrig mer av fettrika och/eller kolhydratfattiga livsmedel som till exempel ost, grädde, andra helfeta mejeriprodukter, kött, fisk, skaldjur, ägg och grönsaker. Bär, riktigt mörk choklad och nötter får man äta ibland och med måtta men gott samvete. Så har jag iallafall förstått det, men vill ni höra mer från experterna så rekommenderar jag kostdoktorn Andreas Eenfeldts hemsida med MASSA information.

Jag tänker isåfall (har inte helt bestämt mig) lyssna på Katrin Zytomierska som är en vanlig människa som gått ner trettio graviditetskilo med hjälp av LCHF, fortfarande äter det och mår skitbra. Hon är också för att man få lov att “fuska” nån gång sådär, men först när man är nöjd med sig själv och har uppnått sina mål. Man kan till och med baka kolhydratfattiga bröd, pannkakor och pajer, men det får jag nog ta tag i senare. Först och främst vill jag bli av med mitt konstanta sockersug som inte är nyttigt överhuvudtaget. Jag vill inte banta. Jag vill inte vara extrem. Jag vill inte vara en konstig och komplicerad middagsgäst. Jag vill bara må bra. Om en vecka, första dagen i Adelaide tror jag att jag kör igång!

Vad säger ni? Tror ni på LCHF eller är tillhör ni den skeptiska skaran?

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

8 Responses

 • Malin says:

  Go for it! Bacon och avocado är ju gott 😉

 • Angie says:

  Jag körde på det ett tag och gick ner massor i vikt och mådde bra rent fysiskt (man blir liksom inte lika “tungt” mätt som när man äter massa pasta och ris osv). Dock är jag en kolhydrat-tjej och blev arg och på dåligt humör när jag inte fick äta pasta så jag slutade.. haha. Dock gillar jag LCHF, prova!

 • Anna says:

  Ja, du vet ju vart jag står, hehe! Jag tycker att LCHF är något man ska prova innan man väljer bort det. Ifall man gör rätt så brukar det bli himla bra för de flesta. Och det är inte svårt att göra rätt: välj bara alla livsmedel som har mindre än 5% kolhydrater (5 g per 100 g, givetvis) så är det bara att mumsa loss sen.

  Och grejen är ju att man inte överäter på samma sätt. Jag kunde äta fem rostade mackor med marmelad förut till frukost utan att bli jättemätt, men nu vill man liksom inte äta fem ägg eller fem avokado eller fem förpackningar bacon, för kroppen säger ifrån när den är nöjd. Det är därför LCHF är fantastiskt för de som har bantat och varit hungriga mycket, och för de som överätit och har slutat känna mättnadskänsla (HEJ HEJ, jag passar in på båda alternativen). Jag trodde alltid att för att gå ner i vikt måste man gå runt på kaloriunderskott och vara hungrig. Vilket alltså är en lögn…

  Det är därför folk blir så frälsta och sekt-liknande med tindrande ögon. Gå ner i vikt, bli piggare, bli mättare och äta mumsig mat på samma gång – för någon kämpat med vikt och ohälsa känns det ju som ett äkta mirakel.

 • Anna says:

  Kan tillägga att jag trodde att “jamen fine, LCHF fungerar för en del, men det kommer säkert inte fungera på mig”. Efter första veckan när jag ätit smör, vispgrädde, bea och ost så var jag livrädd för att ställa mig på vågen. Jag hade känt mig MYCKET piggare men var övertygad om att jag OMÖJLIGT kunde ha gått ner i vikt. Vilket jag hade. Och varför förstår man om man läser om kroppens reaktion på kolhydrater (bl.a. med insulin).

  Men även om jag är 100 % övertygad nu så kan jag fortfarande ibland bli så förvånad över att detta fungerar. Att man gått omkring och käkat lightprodukter och trott på Livsmedelsverkets råd i så många år. Idag kan jag önska att någon hade berättat för mig om LCHF när jag var 15 och hade ett BMI på 40 eller när jag var 17 och hade svultit bort halva min kroppsvikt och fick panik bara av att dricka te. Mycket hade kunnat förhindrats om jag vuxit upp med LCHF och en annan syn på mat. Mycket lidande.

  (Sorry, nu rantar jag igen, men det är lätt hänt. Vill så gärna vill sprida detta eftersom jag tror att många människor som mår dåligt skulle kunna må så himla mycket bättre av detta. Det handlar inte om “dålig karaktär”, det handlar om att hjärnan stimuleras av kolhydrater och det är rent fysiskt svårt att stå emot då. Så allt detta babblande är av ren välvilja för befolkningen, hehe.)

  • Jess says:

   Du. Är. Fantastisk. Gud, jag blir så peppad och känner igen mig så himla väl i det du skriver om före-tiden. Ska bli riktigt kul att köra igång nu! Lova att du uppdaterar bloggen och sådär så att jag känner att min mentor är engagerad! 🙂 Puss på dig!

 • Anna says:

  Åh fina Jessica, tänk att jag får vara någons mentor, det är ju fantastiskt!! (Nu har jag iallafall försökt göra ett inlägg med menyförslag. Ska försöka vara mer aktiv på bloggen! Men det går bara när jag är väldigt inspirerad och känner att jag har något att säga… Får helt enkelt ha mycket att säga framöver 😛 Så är det något speciellt du funderar på inom LCHF så hojta till, så kan jag skriva om det).
  PS. Jag ÄLSKAR att du är så aktiv på din blogg, finns nya inlägg att läsa varje dag (och jag älskar att läsa det du skriver av någon anledning)

  • Jess says:

   Haha! Du är bra fin du! Blir nog nåt inlägg om LCHF från min sida också, nu när jag har kört igång. Frågar dig om jag undrar något! Och du måste fortsätta rapportera framsteg och insikter! Kramar!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *