Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

Kontraster hos Aftonbladet

May 22nd, 2012 | Posted by Jess in Kärlek. | Sverige.

Snacka om kontraster på Aftonbladet.se idag. Dels handlar det om den underbart söta prinsessan Estelle som ska döpas om bara några timmar. Vi får se de få bilder som finns på henne och hennes lyckliga föräldrar och Aftonbladet lovar att låta sina läsare ta del av direktsända bilder från festen på slottet, de fina damernas klänningar kommer att beundras och glädjen strålar från Stockholm och hela Sverige.

Jag förbereder mig på kalaset genom att titta på Ebba von Sydows förberedande dokumentär med bilder och intervjuer från Victoria och Daniels liv tillsammans. De visade bland annat klipp från bröllopet som jag såg instängd i Erics kök i Tyskland, med tårarna trillandes ner för kinderna. Daniels tal så fullt av kärlek och bröllopsvalsen som började med lite show, när de skar tårtan och när de tittar så ömt på varandra hela tiden. Så mycket kärlek!

 

I kontrast till glädjen i dessa artiklar från Aftonbladet, finns live-rapporteringen från rättegången mot Breivik i Oslo. Överlevande vittnen med skottskador, handikapp, bortskjutna fingrar och sammanbitna tänder pratar sakta och sakligt om vad som hände den där sommardagen på Utöya. De berättar om hur de såg sina vänner bli skjutna, om hur monstret i polisuniform tittar dem rätt i ögonen och avlossar skott efter skott efter skott. De pratar om hur de gömmer sig i klippskrevor och bakom pianon, om  hur de låg stilla och hoppades på det bästa samtidigt som skotten haglar över dem, de hostar blod och de känner sina döda vänners kroppar bli tyngder över dem. Så fruktansvärt hemskt att det inte går att tänka på utan att få ont i magen.

Deras styrka och mod är imponerande och de pratar i princip alla om viljan att leva vidare. Om hur viktigt det är att inte människor som han de vittnar mot ska få makten över dem. Om hur de ska fortsätta kämpa för demokrati och medmänsklighet, trots att de har förlorat både vänner, tid, drömmar och trygghet. Otroligt.

Sorg och glädje bredvid varandra som så ofta i livet, svårhanterat och jobbigt. Men jag säger som Daniel till Victoria på bröllopet:

Störst av allt är kärleken.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *