Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

Kamelernas Australien

May 21st, 2012 | Posted by Jess in Australien. | Resa.

Kan vi prata lite om kameler? Visste ni att världens största kamelpopulation finns i Australien? Jo, det är sant. Runt 1,2 miljoner kameler lever vilt i centrala och östra delarna av Australien. Jag tycker det känns lite konstigt, men lyckades faktiskt se både kamelbajs och några riktiga kameler från bussfönstret när vi körde från Alice Springs till Uluru.

Kamelerna kom till Australien från Indien i mitten av 1800-talet då folk ville ha tåliga djur att resa genom vildmarken med. Hästarna som de redan hade importerat in höll inte riktigt måttet.

Nu är dock kamelerna en pest och pina för de bönder som bor i till exempel Northern Territory, delstaten där Alice Springs ligger. De travar rakt igenom staket och förstör marker, linor och stolpar för hundratusentals dollar. En kilometer förstört staket kostar ettusen dollar att laga. Förra året var det en grupp boskapsfarmare som fick 140 kilometer staket förstört och alltså behövde hosta upp 140 000 dollar för att fixa detta. Arbetet försvåras naturligtvis av att djuren fortfarande går där samt att avstånden är så enorma där i mitten av Australien.

De uppretade bönderna fick tillstånd av regeringen att jaga och skjuta kameler under fem dagar. Efter tre dagar hade de dödat femtusen kameler genom att jaga dem med helikopter. De skulle ha fortsatt i två dagar till, men fick slut på bränsle och närmsta mack var för långt borta.

Kamelkött var också en populär ingrediens i många av rätterna på restauranger och caféer i Alice Springs. Det finns väl liksom gott om det..

 

Några kameler framför Kata Tjuta, Northern Territory. Bilden INTE tagen av mig.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

6 Responses

 • Ida says:

  Det kanske din guide sade också, men när vi var där så fick vi höra att när de var klara med det där jobbet som de behövde kamelerna till, vilket jag tror också var en anledning att de tog dit dem, om det nu var för järnvägsbygge eller vad det kan ha varit, så beordrades det att alla kameler skulle skjutas eftersom de inte längre behövdes. Men då hade kamelskötarna hängt med sina kameler så länge att de tyckte att kamelerna var deras vänner och ville inte skjuta dem. Så de struntade i orderna från regeringen, eller vem det nu var, och släppte sina älskade kameler ut i det fria istället. Och sen gick det som det gick. Det är väl så en massa djur har kommit till Australien, de har importerats av någon klipsk jäkel som inte tänkte på att den artens naturliga fiender inte fanns där, vilket ledde till en enorm förökning av djuret i fråga. Nog om australiska djur!
  Kul att du gör utflykter också och inte bara pluggar! Hoppas att allt är bra med dig (vilket det ju verkar vara) och att du också tycker att det är roligt att vara där du är och inte bara saknar.
  Ta hand om dig!
  Puss & kram! / Ida

 • Malena says:

  Det påminner lite om hur vildsvinen kom till Skåne 🙂Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *