Om familjelivet som svensk i T-land, mat, ungar och annat krafs.
Header

Färgflagor och golvfröjd.

July 14th, 2013 | Posted by Jess in Tyskland.

Eric och jag letar ju lägenhet, som många av er antagligen vet vid det här laget. Jag har en ganska lång önskelista och många av de sakerna finns även med på en obligatorisk måstelista. Vi letar efter minst en trea, den ska vara minst 70 m² stor och gärna ha balkong. Den ska ligga på bottenvåningen eller i ett hus med hiss. Den ska vara smart planerad, dvs badrummet ska man inte kunna nå bara genom köket och så vidare. Jag vill väldigt gärna ha ett kök som man kan sitta i, i den här stan är det inte så vanligt, utan de flesta lägenheterna har minikök och så får man ta sin mat och gå och sätta sig i matsalen och käka. Då försvinner ofta också ett stort rum “bara” till matsal. Inte som jag vill ha det. Vidare vill jag ha fina golv, gärna några inbyggda garderober, nära till tunnelbana/buss/tåg/spårvagn, nära till mataffär och inga fula heltäckningsmattor och liknande. Det ska vara rent och fräscht och en källare eller vind vore inte heller fel. I Tyskland tar man också ofta med sig sitt kök när man flyttar, så många lägenheter har inte kök. Då måste man fixa det. Eric äger köket de har här, så det är vårt nödkök, men det hade varit fint att hitta en lägenhet med snyggt kök som är rent och nytt och praktiskt. (Extremt liten chans att det händer, jag vet.)

Så. Har ni nåt liknande på G? I Frankfurt? Let me know!

Vi har kvar Erics nuvarande lägenhet till den första oktober så hittar vi rätt innan dess måste vi betala dubbel månadshyra, inte idealt. Heller inte idealt är att betala en oengagerad, otrevlig mäklare runt 25000 kronor för att hen har låst upp dörren för oss en gång. Men de flesta lägenheterna har mäklare som representerar dem och då är det vi som inflyttare som ska pröjsa hen. Vi svarar så ofta vi kan på privata annonser och hoppas hitta nåt guldkorn där, en del äldre lägenhetsägare vill ha kontakt via fax och brevsvar till tidningen och då gör vi det och hoppas att ingen annan orkat så att vi får lägenheten!

Men som sagt, inte förrän den 1e oktober vill vi (egentligen) flytta in och det verkar som att vi är ganska tidigt ute. Många annonser har inflyttning NU eller 1e augusti. Så vi får se. Vi har sett kanske 10 lägenheter och alla utom en har varit okej. Den bästa, den som kom närmst vår drömlägenhet, var i Eschersheim, privat. Den var helt nyrenoverad med stora, ljusa rum. Mysig balkong mot en lugn, grön trädgård. Lagom kök, också helt nytt från IKEA, där matbord fick plats. Mörka trägolv, stora fönster, fint badrum. Stor källare och större vindsutrymme. Problem fanns det dock två stycken. 1. Ägaren ville att vi flyttade in nu. 2. Tredje våningen utan hiss.

Så den fick vi med sorg i hjärtat lämna. Den sämsta lägenheten vi sett var igår, i ett område lååååångt utanför Frankfurts centrum. Man fick gå minst 15 minuter från tunnelbanan. Området var dött, det kändes tystare och mer övergivet en miniby på landet. Mäklaren var sen och själva lägenheten kostade helt för mycket för det läget. Golvet var sönder i alla rummen, köket äckligt, ett fönster var igenbommat och det hängde gammal färg från väggarna. Nej tack.

Så vi letar vidare. Med ljus och lykta, men utan desperation eftersom vi redan sett mycket fint och har minst två månader till på oss. Nu vet ni lite mer om vår lägenhetsjakt. Den är rolig och spännande!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *